Jan Malmsjö och idolerna

På tu man hand med filmidolerPå våren 1947 fick journalisten Carl-Erick Holm (”Crick Holm”) i uppdrag av Medéns förlag att porträttera ett drygt fyrtiotal svenska skådespelare. Resultatet kom ut på hösten samma år i form av boken ”På tu man hand med filmidoler”.

Så här lyder den inbjudande baksidestexten: ”Denna lilla intima bok fyller en lucka i svensk uppslagslitteratur om filmens populära artister. Författaren ger här upplysande och roliga fakta om de filmstjärnor, vilkas namn Ni otaliga gånger läst på de färgglada bioaffischerna och vilkas ansikten blivit Er så välbekanta i skiftande roller. Ni får personlig kontakt med människorna bakom rollernas kostymering! Ni får ta del av Era filmidolers besvikelser och framgångar på deras så ofta mödosamma väg till ära och berömmelse. Många glada och trevliga stunder får Ni uppleva då Ni är på tu man hand med filmidoler.”

Det är i sin helhet en trivsam läsning. 6-7 sidor om varje filmidol, mest om karriären men även en del anekdoter. Några av bokens idoler hade börjat sina banor under stumfilmstiden (den låg ju bara två decennier bort) eller med resande teatersällskap, och andra var så unga att de skulle komma att fortsätta dominera film- och nöjesbranschen i flera decennier.

Urvalet av de porträtterade skådespelarna är högintressant, eftersom det så utmärkt återspeglar vilka som var i ropet 1947: Edvin Adolphson, Elof Ahrle, Elsie Albiin, Gunnar Björnstrand, Hilda Borgström, John Botvid, Gudrun Brost, Gunnel Broström, Sickan Carlsson, Eva Dahlbeck, Hasse Ekman, John Elfström, Annalisa Ericson, Lauritz Falk, George Fant, Sigge Fürst, Ludde Gentzel, Åke Grönberg, Eva Henning, Anders Henrikson, Karl-Arne Holmsten, Douglas Håge, Adolf Jahr, Stig Järrel, Nils Kihlberg, Alf Kjellin, Barbro Kollberg, Sture Lagerwall, Birger Malmsten, Thor Modéen, Maj-Britt Nilsson, Stig Olin, Edvard Persson, Nils Poppe, Artur Rolén, Arnold Sjöstrand, Åke Söderblom, Birgit Tengroth, Sonja Wigert, Gunn Wållgren, Tollie Zellman och Mai Zetterling.

För den som är intresserad av svensk 30- och 40-talsfilm är den här boken en skattkista. Flera av skådespelarna som finns med i boken är det svårt att hitta längre biografiskt material om på annat håll. Själv tycker jag att det är extra intressant att läsa om John Elfström två år innan den första Åsa-Nisse-filmen hade premiär – det ger en helt annan bild av honom.

Men vad har Jan Malmsjö med boken att göra? Han var knappast en filmidol redan 1947. Då var han bara femton år, även om han redan hunnit få flera års teatervana. Hans föräldrar var båda scenartister och det var på Hipp i Malmö som Malmsjö gjorde sin scendebut som nioåring. Något år senare tog han steget över till Malmö Stadsteater. 1946 var han med om sin första filminspelning, ”Ebberöds bank”, dock i en så liten roll att Svensk Filmdatabas inte kan bekräfta huruvida Malmsjö syns i filmen eller är bortklippt.

Filmens värld måste ha lockat den unge Malmsjö. Även han ville vara på tu man hand med filmidoler. Även han ville ”uppleva glada och trevliga stunder” med t ex Adolf Jahr som spelat huvudrollen i ”Ebberöds bank”. Så Malmsjö införskaffade – eller fick i present – Crick Holms bok. Är vi helt säkra på detta? Låt oss förstora övre högra hörnet på det exemplar av boken som jag på antikvarisk väg fått tag på.

Namnteckning på boken \

Det skulle förstås kunna vara en namne. Så för säkerhets skull jämför vi med hur namnteckningen såg ut några decennier senare, i detta fall på konvolutet till en vinylskiva som finns till försäljning på förträffliga Nostalgipalatset i Stockholm.

Signerad skiva av Jan Malmsjö

Visst har namnteckningen förändrats. Från en 15-årig bokinnehavares ordentliga handstil till den stora stjärnans snabba autograf. Grunden är dock densamma och den karakteristiska slutslängen på efternamnets ”sjö” går inte att ta miste på.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://svenskapanoptikon.wordpress.com/2008/04/13/jan-malmsjo-och-idolerna/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag har själv också denna bok ståendes i min bokhylla 🙂 Den ger, precis som du skriver, en trevlig stunds läsning. Den är sympatisk på något vis. Håller med dig om det här med John Elfström!

  2. Sara: Jag såg förresten att Bigganblogg hade hittat till det här inlägget tack vare omnämnandet av Birgit Tengroth i den långa skådespelarlistan. Det är en alldeles utmärkt och initierad blogg om henne – gå gärna in på http://snedresa.blogspot.com/

  3. Mattias: tack! Jag ser att jag är försent ute, men tack igen för att du tipsade om boken! Den är ju en liten guldgruva. För en så’n som jag, i alla fall.

  4. Pär: Jo, vi är ju en del som har lätt retrofila drag i våra intressen. Och det finns så mycket spännande i den svenska nöjeshistorien som är värt att lyfta fram. Speciellt i en samtid då det finns många unga som aldrig sett en svartvit film – varför skulle de det, när det alltid finns så många andra tv-kanaler att välja på? ”Thor Modéen? Nä, aldrig hört talas om honom.” Nöjeshistorien är överhuvudtaget något som väldigt snabbt faller i glömska. Och i synnerhet alla de skådespelare som var aktiva före ljudfilmens genombrott. Be någon i din omgivning att räkna upp tre svenska skådespelare som var aktiva före 1930. Man ska vara glad om personen åtminstone kommer på Garbo. Men vem sjutton bryr sig om Lars Hanson idag? Eller Calle Barcklind? Att Gösta Ekman har funnits i en tidigare version än dagens högst levande kommer säkert att suddas ut snart i det allmänna medvetandet, om det inte redan har hänt. Vi måste vara rädda om vår nöjeshistoria.

  5. Roligt att du nämnde just Lars Hanson i samband med den kollektiva minnesskuggan. Här är i alla fall en jag råkade hittade: http://www.myspace.com/actorlarshanson


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: